HF-svejsning af forstærkningsringe af plast

HF-svejsning er en forkortelse for højfrekvenssvejsning (også ofte omtalt som radiofrekvenssvejsning (RF-svejsning) eller elektrisk varmeforsegling) er en produktionsproces, hvor to plastikdele bliver svejset sammen ved hjælp af et elektromagnetisk felt.

Du kan læse mere om selve HF-svejseprocessen her

Plast forstærkningsringe fremstillet af PVC (Vinyl) og en række andre materialer er ideelle til at blive monteret med HF-svejsning.

HF-svejsning af forstærkningsringe af plastik vil delvist smelte forstærkningsringene sammen med folien og danne en stærk og fleksibel forbindelse. Dette gælder særligt, når man arbejder med og netmaterialer – fx i reklamebannere, solafskærmning eller bygningsafskærmning.

Traditionelle metal presenningsringe giver ingen forstærkning af foliematerialet, og vil derfor rives ud af grundmaterialet under relativt lave trækkræfter. HF-svejsede presenningsringe af plast smelter på den anden side sammen med og forstærker grundmaterialet, og kan derfor modstå op til dobbelt trækstyrke sammenlignet med traditionelle metal presenningsringe.

Ved at svejse en plast eller PVC forstærkningsringe på hver side af folien, kan man modstå endnu højere trækkræfter. Afhængig af applikationen kan man opnå en styrke på op til 3x sammenlignet med traditionelle forstærkningsringe.

En lang række plastikprodukter bliver fremstillet med højfrekvenssvejsning, fx presenninger, telte, lofter, reklamebannere, vandsenge, oppustelige både, medicinske og især blod- og urinposer, elastiske strukturer, transportbånd, regntøj etc.

Carmos egne materialer til HF-svejsning

Carmo har over mange år udviklet specifikke PVC og PVC/Polyurethan-blandinger med særlig fokus på HF-svejsning. Materialeforbindelserne er specifikke for komponenten og anvendelserne, hvori den skal anvendes.

Vi går ikke på kompromis med de mekaniske og termiske egenskaber. PVC’en bliver modificeret, så den kan benyttes i kolde klimaer, og det bliver UV-stabiliseret, så det kan benyttes i lande med stærk solskin.

Hvis man ønsker at HF-svejse til polyurethan (PU), tilbyder Carmo en blanding af PVC og Polyurethan. Årsagen til dette er, at der er betydelige besparelser frem for at producere med 100% polyurethan. Svejseegenskaberne er lige så gode, hvis ikke bedre end med ren polyurethan.

Nogle af vores forstærkningsringe er også tilgængelige i polyethylene (PE) og PP (polypropylene). Disse kræver en anden svejsemetode, fx ultrasonisk svejsning eller ved påføring af en opvarmet matrice.

Sådan svejses forstærkningsringe af plast med HF-svejsning

Der findes tre hovedmuligheder til svejsning af forstærkningsringe af PVC og plast: ved at benytte et standalone værktøj, en manuel presse-/stansemaskine eller ved at benytte en fuldautomatisk maskine:

Standalone
svejseværktøj

Manuel
presse

Automatisk
maskine 

     

De tre hoveddele involveret i HF-svejsning er:

Parts needed for HF welding of plastic and PVC eyelets

Principperne er de samme i alle tilfælde. Elektroden, komponenten og folien placeres korrekt i forhold til hinanden. Bar welderen eller pressen føres derefter nedad på svejsesiden af komponenten og svejser via elektroden komponenten fast til folien.

Svejsningen startes og kontrolleres i forhold til en fastsat tid. Fysisk vil elektroden synke en anelse og PVC’en på komponenten vil flyde udad. Til slut er der en kort nedkølingstid, så den smeltede plast kan hærde, før elektroden kan flyttes fra det nu kombinerede komponent og folie.

Carmo tilbyder elektroder til alle vores svejsbare komponenter og en serie af maskiner til automatisk svejsning af eyelets.

Fordele ved at HF-svejse forstærkningsringe af PVC og plast

Den største fordel ved HF-svejsning er svejsehastigheden: Materialet opvarmes indefra og smelter hurtigt inden for få sekunder.

Sammenlignet med højfrekvenssvejsning er der en række andre metoder (varm luft, infrarød stråling, laser), hvor energien/varmen kommer udefra. Det indebærer, at varmen først skal trænge igennem materialet for at varme kontaktfladerne op, hvilket risikerer at brænde det øverste lag på det svejsede materiale.

Man kan sammenligne dette med at opvarme mad i mikrobølgeovn sammenlignet med en traditionel ovn.

Hvorfor bruge forstærkningsringe af PVC og plast?

Carmos HF-svejsbare forstærkningsringe af plast er stærke, fleksible og sprækker ikke. Vi blander den rigtige sammensætning af råmaterialer for at imødekomme dine specifikke krav til ydeevne, vejrforhold, UV-stråling osv.

Sammenlignet med forstærkningsringe af metal, smelter svejsede plast forstærkningsringe sammen med folien, hvilket resulterer i en samling, der er væsentligt stærkere, og som kan modstå betydeligt større trækkraft. Dette er især tilfældet, når man arbejder med mesh-materialer.

Disse materialer tilbyder flere fordele for udendørs vinyl banner producenter, fx

  • Overgår metal forstærkningsringe med hensyn til fleksibilitet og styrke
  • Holdbare i barske miljøer. Ruster ikke og efterlader ikke pletter
  • Ikke brug for en søm
  • Den eneste løsning for vinyl i enkeltlag
  • ”Usynlig” placering af forstærkningsringe på bagsiden af banneret er mulig.

Yderligere forøgelse af styrken af HF-svejsede forstærkningsringe af plast

Afhængig af applikationen kan Carmos forstærkningsringe af PVC benyttes både som enkelt-sidet og dobbelt-sidet løsning. Ved at svejse en forstærkningsring af plast eller PVC på hver side af folien, kan man opnå endnu højere trækkraft. Afhængig af applikationen kan man øge trækkraften op til 3 gange.

Welding PVC eyelets Enkelt-sidet svejsning af forstærkningsringe giver hurtig indsættelse og svejsning samt muligheden for at skjule forstærkningsringene på bagsiden, hvilket er særligt nyttigt i bannerproduktion i høj kvalitet.

Dobbelt-sidet svejsning af forstærkningsringe giver maksimal styrke og holdbarhed – særligt i mesh-materialer.