PVC-plast – polyvinylchlorid

PVC-plast, også kendt som polyvinylchlorid, er en type termoplastisk polymer, som er meget anvendt i forskellige industrier. Det er et af de mest brugte syntetiske materialer globalt. PVC er særligt kendt for sin holdbarhed, kemiske resistens og alsidighed.

Polyvinylchloridens kemiske sammensætning gør, at plasttypen kan genanvendes adskillige gange uden at polymerkæderne går i stykker. Materialet er blevet brugt i flere årtier og er på baggrund af sine tekniske egenskaber blevet meget udbredt. Hvis man måler i ren mængde, er det den tredje mest anvendte plasttype efter polyethylen og polypropylen.

PVC har mange materialeegenskaber

Polyvinchlorid har en lang række egenskaber, der gør det til et anvendt og alsidigt materiale i mange industrier. PVC-plast er som udgangspunkt hårdt, stærkt og stift. Det har gode egenskaber og en glasovergangstemperatur på ca. 80 grader. 

Ved denne temperatur bevares PVCs formfasthed, hvilket er afgørende i mange applikationer, især hvor materialer udsættes for varierende temperaturer. Denne egenskab gør PVC ideelt til brug i produkter, der skal kunne modstå varme uden at miste deres strukturelle integritet

En af materialets store fordele, er dets store forenelighed med diverse additiver, hvilket øger de potentielle anvendelsesområder betragteligt. Ved at tilsætte blødgøringsmidler kan blandingen af PVC gøres mere fleksibel. Derfor er der oftest beskrevet to typer af hovedgrupper: hård- og blød PVC.

Hvordan anvender Carmo PVC?

Carmo anvender PVC til en lang række komponenter, der benyttes til Medical devices eller til industrielle applikationer, hvor man kan udnytte fordelene ved PVC.

Eksempler på Carmos tekniske komponenter af PVC:

Eksempler på Carmos medico komponenter af PVC:

Hvordan fastgøres PVC?

PVC-komponenter kan fastgøres til plastfolie ved hjælp af højfrekvenssvejsning (HF-svejsning). Det sikrer en meget stærk samling, hvor PVC-komponenten smelter sammen med folien. Carmo har en serie af HF-svejsemaskiner af høj kvalitet til at svejse Carmos komponenter. Læs mere om Carmos HF-svejsemaskiner.

PVC-komponenter kan også limes med såkaldt PVC-lim. Det er særligt velegnet til prototypefremstilling, produktion i små skalaer eller mindre reparationer. Carmo sælger en PVC-lim, der er modstandsdygtig overfor varme, vand, olie, benzin mm.

Anvendelse af PVC

Blødt PVC anvendes typisk, hvis der er brug for et mere fleksibelt og blødt materiale. Du kan se flere eksempler på bløde PVC produkter herunder: 

  • Medicinsk udstyr 
  • Presenninger
  • Tekniske slanger
  • Regntøj
  • Transportbånd
  • Blodposer

Hård PVC er meget anvendt i byggerier, hvor plasten bruges til mange forskellige byggeprodukter, se flere eksempler herunder: 

  • Drikkevandsrør
  • Afløbssystemer
  • Tagplader
  • Tagrender