Case story: Viking
 

13 gram plast redder liv

To små danskdesignede plastdele er afgørende for en af verdens største producenter af redningsveste til professionelle.

I samarbejde med redningsudstyrsproducenten Viking har vi specialdesignet- og fremstillet to plastkomponenter på 13,3 gram. De kan modstå en trækstyrke på op til 170 kilo og kan sættes sammen. Simpelt og alligevel komplekst. I dag sidder elementerne på over 30.000 redningsveste i store dele af verden.

Når Viking producerer redningsveste til professionelle indenfor blandt andet beredskabs-, shipping- og fiskeribranchen, skal kvaliteten være i top. Alle vestens elementer skal kunne modstå voldsomt vejr inklusive de små plastkomponenter, der holder vestene sammen. Vestene skal dog også nemt kunne skilles ad, og det skabte et dilemma for Viking.

”Redningsvesten består af en oppustelige blære og et overtræk. For at blæren kan udskiftes, hvis den er defekt, skal den kunne skilles fra overtrækket. Det er ikke så simpelt, som det lyder. Hvis man støbte én komponent, der holdt vesten sammen, kunne man nemmere opnå den nødvendige styrke, men så ville vestens to dele ikke kunne skilles ad. Da de to komponenter besidder en enorm styrke og modstandsdygtighed, løser de vores problemstilling til perfektion.”

Michael Folmer Kristensen, Project Manager hos Viking.

Læs mere om Viking

Kundetilpassede løsninger er fremtiden

Hos Carmo A/S sprøjtestøber vi komponenter til medicoindustrien og andre brancher, der kræver ekstremt høj kvalitet. Samarbejdet med Viking er et godt eksempel på, hvad vi hos Carmo ser som vores kerneopgave.

”Vores kunder finder sjældent en standardkomponent på hylderne, så det at specialfremstille produkter er blevet en afgørende del af vores produktion.”

Anders Johnsen, udviklings- og teknologidirektør hos Carmo

Læs mere om hvordan Carmo kan hjælpe med din kundetilpassede løsning

Virksomheder skal være omstillingsparate

Vi har talt med lektor i omstillingsparat produktion ved Aalborg Universitet, Ann-Louise Andersen, og hun mener, at det at specialdesigne produkter en generel tendens, man ser hos danske virksomheder. Samtidig siger hun, at den additive fremstillingsmetode 3D-print, en del af den fremtidige løsning for dansk industri.

”Fremtiden tilhører de virksomheder, der ikke bare standardiserer produkter, men fremstiller kundetilpassede løsninger. Alle virksomheder er nødt til at være omstillingsparate. De skal kunne tilpasse deres produkter og udstyr. 3D-print er meget lovende indenfor industrien, da det er en fremstillingsmetode, hvor man hurtigt kan gå fra design af produkt til fremstilling. Dermed skabes der uanede muligheder for kundetilpasning af produkter.”

Ann-Louise Andersen, lektor i omstillingsparat produktion ved Aalborg Universitet

Hos Carmo ser vi ind i fremtiden, og 3D-print er derfor fuldt integreret i udviklingen af prototyper. Vi har udviklet en metode, hvor vi 3D-printer forme, som vi sprøjtestøber prototyper i.

”Ved at benytte 3D-print til støbeformene kan vi sprøjtestøbe prototyper op til 80 procent hurtigere. Samtidig kan vi sprøjtestøbe prototyperne i de rette materialer, så kunden kan teste prototyperne hurtigere. Kombinationen af 3D-print og sprøjtestøbning sikrer, at vi udvikler robuste prototyper, der er klar til volumenproduktion.”

Anders Johnsen, udviklings- og teknologidirektør hos Carmo

Author: Ole Eldar Andersen