Professionel plaststøbning i højeste kvalitet

Hvad er plaststøbning?

Plaststøbning en af de mest almindelige metoder til at producere plastprodukter. Det er en hurtig proces, og den bliver brugt til at producere et stort antal identiske emner. Fra komplekse komponenter med høj præcision til engangsforbrugsvarer.
Plaststøbning kan udføres med en lang række materialer herunder termoplast. Materialet der skal benyttes i fremstillingen føres ind i en snekke og smeltes ved hjælp af elektrisk opvarmning og friktion. Den smeltede plast sprøjtes derefter ind i hulrummet (kaviteten) på en form. Her afkøles plasten og hærder, så materialet tilpasser sig hulrummets former.

Hvor kan man benytte plaststøbning?

Plaststøbning bliver anvendt i vid udstrækning til fremstilling af en række forskellige komponenter fra de mindste komponenter til hele karosseripaneler til biler.
Dele, der skal plaststøbes, skal designes meget omhyggeligt for at facilitere støbeprocessen: materialet til den enkelte del, den ønskede form og delens funktionaliteter, formens materiale, sprøjtestøbemaskinens egenskaber skal alle tages i betragtning.
En grundig forståelse af både værktøjsfremstilling og plaststøbeprocessen er en nødvendighed, når man vil designe omkostningseffektive of funktionelle dele. Det er ofte muligt at kombinere flere dele i en plaststøbeproces eller at samle og printe færdige dele direkte i den enkelte sprøjtestøbemaskine. Carmo har et team af eksperter med mange års erfaring. De er klar til at udforske mulighederne med den enkelte kunde så tidligt som muligt i designprocessen.

Hvad er prisen for plaststøbning?

 
Vi kan tilbyde sprøjtestøbning af plastemner til næsten enhver pris. Typisk vil prisen på plaststøbte dele hænge direkte sammen med investeringen i værktøjet og graden af automatisering. Avancerede og højt specialiserede værktøjer med mange kaviteter kræver en stor indledende investering. De vil dog også give den billigste emnepris. Billige værktøjer med få kaviteter vil kræve mindre investering, men emnerne bliver tilsvarende dyrere.
Specielt vores rapid-prototyping setup med plast støbning i 3D printede værktøjer kan give meget hurtige og relativt billige emner på meget kort tid

Hvilke værktøjer bruges til plaststøbning

En central del af sprøjtestøbeprocessen er formen, der indeholder hulrummene og kølesystemet. Værktøjerne bliver fremstillet af en værktøjsmager af metal, normal enten af stål eller aluminium. Værktøjet bliver præcisionsbearbejdet for at danne funktionerne i den ønskede del. Et enkelt værktøj kan indeholde fra 1 til adskillige hundrede kaviteter afhængig af størrelsen og kompleksiteten af det enkelte emne.

Carmo samarbejder med en nøje udvalgt gruppe af værktøjsmagere. Leverandøren til den enkelte form bliver udvalgt ud fra, hvilke kompetencer er nødvendige, pris og leveringsfristerne. Vores ingeniører arbejder meget tæt sammen med værktøjsmageren for at opnå det optimale design på værktøjet til korte cyklustider og præcis delgeometri.

Forme til produktionskvalitet bliver lavet af hærdet stål. Karakteren af værktøjet bliver valgt på baggrund af den type plast, der skal støbes, hvilken overflade emnet skal have og den temperatur, værktøjet skal køre i. Forme til prototyper eller til meget små produktionsmængder bliver ofte fremstillet i aluminium eller uhærdet stål.

Carmo har over 60 års erfaring med avanceret plaststøbning – og deler den gerne

Carmo har udviklet og produceret plaststøbte emner i over 60 år og vi deler gerne ud af vores store erfaringer med plaststøbning.

Carmo er ekspert i plast støbning. Vi har mere end 60 års praktisk erfaring med at designe, udvikle og producer plastkomponenter i høj kvalitet. Vi servicerer industrier så forskellige som medico, maritimt, minedrift, landbrug og automobilindustrien.

Har du brug for rådgivning eller sparring omkring dit projekt, tager vi gerne en dialog. Det er vores erfaring, at vi kan tilføre stor værdi, hvis vi får mulighed for at rådgive tidligt i forløbet. Så kan vi rådgive, så materiale, geometri og teknologi vælges for at sikre den bedst mulige plaststøbning.

 

Rapid Prototyping: Plaststøbning kombineret med Additive Manufacturing

Carmo har udviklet Carmo Print Moulding, der er et unikt set-up, hvor vi kombinerer Additive Manufacturing med sprøjtestøbning. Med denne løsning kan vi designe og producere komponenter med høj kompleksitet og små tolerancer – også i 2K. Denne løsning giver prototyper på den halve tid og til den halve pris sammenlignet med traditionel prototypefremstilling.

Læs mere om Rapid Prototyping og Carmo Print Moulding

2K plaststøbning

Ved at benytte to eller flere sprøjteenheder – også kaldet 2K støbning – kan man benytte 2 eller flere materialer til at fylde kaviteterne samtidigt. Dette muliggør meget komplekse komponenter. Et eksempel er Carmos sortiment af ”sample port connectors” med PP, PVC og TPE med skræddersyede egenskaber tilpasset slutproduktets funktionalitet og tilpasset integrationen i produktionslinjen.

2K injection moulded part
2K plaststøbt komponent

Overstøbning

Det er også muligt at støbe plastik oven på andre materialer, selv aluminium og stål. Dette åbner for nye muligheder for designeren af emnet. Et eksempel er metal snap fasteners overstøbt med PVC, så de kan HF-svejses på projektorskærme. Et andet eksempel er tips brugt i operationsstuer med indbygget aluminiumstråd overstøbt med fleksibelt TPE, der giver mulighed for at bøjningsradier, der ikke tidligere var mulige.